S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 zÄ…bki czosnku
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 0,5 cytryny
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki soli
- warzywa do maczania (u mnie seler naciowy i endywia)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Soczewicę gotujemy, miksujemy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, tahini, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Dekorujemy oliwą i curry oraz opcjonalnie natką selera, podajemy z chrupiącymi warzywami ;)
S k ł a d n i k i: (dla 3 osób)
- 3 okrągłe cukinie (u mnie żółte)
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 100 g rukoli
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
soczewicę gotujemy, cukinie wydrążamy, siekamy to, co wyjęliśmy ze środka, podsmażamy na oliwie z dodatkiem papryczki chili i soli. gdy cukinia jest już miękka dodajemy ugotowaną soczewicę i posiekaną rukolę. wydrążone cukinie skrapiamy oliwą i lekko solimy, nadziewamy farszem i przykrywamy kapelusikami, pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. smacznego :)
czereśnie,
owsianka,
płatki migdałowe,
płatki owsiane,
przepis
Owsianka z czereśniami i płatkami migdałowymi
S k Å‚ a d n i k i: (dla 1 osoby)
- 10 łyżek płatków owsianych
- 1 duża garść czereśni
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki płatków migdałowych
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, czekamy aż napęcznieją. czereśnie przekrawamy na pół i drylujemy. płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. do płatków dodajemy czereśnie i uprażone płatki migdałowe, polewamy miodem i konsumujemy :)
czosnek,
kasza,
kasza jęczmienna,
pomidory,
przepis
Kasza jęczmienna z soczewicą, pomidorami i oliwkami
S k ł a d n i k i: (dla 3-4 osób)
- 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 duże pomidory
- 2 zÄ…bki czosnku
- 100 g zielonych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garść świeżej bazylii
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
kaszę jęczmienną i soczewicę gotujemy. pomidory kroimy w kostkę, dusimy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonymi oliwkami, pociętą bazylią, oliwą i przyprawami, aż odparuje większość wody. dodajemy kaszę i soczewicę, mieszamy, dekorujemy świeżą bazylią. pyszne i sycące :)
- 100 g rukoli
- 100 ml oleju od suszonych pomidorów
- 200 ml maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 8 bardzo czubatych łyżek mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii
- olej do wysmarowania foremek (opcjonalnie)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
pociętą rukolę miksujemy z olejem, maślanką, jajkiem, solą i pieprzem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dosypujemy ją do zmiksowanych wcześniej składników, mieszamy. smarujemy formę muffinkową olejem (ja użyłam papierowych papilotek, w związku z czym muffinki nieco mi się do nich przykleiły, ciężko stwierdzić czy z wysmarowaną formą byłoby tak samo ;/), nakładamy masę do 2/3 wysokości, dekorujemy połówką pomidorka koktajlowego i listkami bazylii, pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. smacznego :)
- 200 g kaszy pęczak
- 1 cukinia
- 2 białe papryki
- 5 Å‚odyg selera naciowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sałatki mechouia (pasta z papryki, można ją zastąpić inną pikantną przyprawą)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
kaszę gotujemy, warzywa kroimy w kostkę i dusimy do prawie miękkości na 2 łyżkach oleju z dodatkiem soli i sałatki mechouia. dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, konsumujemy ;)
awokado,
kanapki,
przepis,
ser kozi,
suszone pomidory
Kanapki z awokado, kozim serem i suszonym pomidorem
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 2 tuszki zimnicy (lub innej podobnej ryby)
- skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
rybę myjemy, nacieramy solą, odstawiamy na godzinkę. na skórze robimy podłużne nacięcia, nacieramy skórką otartą z jednej cytryny i posiekaną natką, posypujemy pieprzem. smażymy na oliwie z oliwek zaczynając od strony ze skórą. jest pyszna, ale ma sporo ości więc trzeba uważać ;) konsumujemy np z puree z bobu (przepis tu: http://gochagotuje.blogspot.com/2014/07/puree-z-bobu-z-natka-pietruszki.html)
bakłażan,
kasza,
kasza bulgur,
natka pietruszki,
przepis
Bakłażan nadziewany kaszą bulgur z kozim serem
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 1 bakłażan
- 3/4 szklanki kaszy bulgur
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 pęczka natki
- 100 g sera koziego
- 1 łyżeczka pasty harissa
- 1 łyżeczka soli
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie. bakłażana przekrawamy na pół, wydrążamy, miąższ siekamy i podsmażamy na oliwie doprawiając solą. gdy jest już miękki dodajemy kaszę bulgur, harissę i posiekaną natkę. połówki bakłażana solimy i czekamy aż wyjdzie z niego gorycz, następnie opłukujemy i ponownie oprószamy solą, nakładamy farsz, na wierzchu kładziemy plastry koziego sera, skrapiamy oliwą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. smacznego :)
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 250 g makaronu tagliatelle (u mnie pasta fresca mamma mia z lidla)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 zÄ…bki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 garść bazylii
- 0,5 łyżeczki soli
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
makaron gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. w garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane chili, dodajemy pomidory, doprawiamy solą, miksujemy, dodajemy posiekaną bazylię, dodajemy makaron, mieszamy, wykładamy na talerz, dekorujemy odrobiną oliwy i posiekaną bazylią.
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 1 kg bobu
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 2 zÄ…bki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
bób gotujemy, obieramy, miksujemy z pozostałymi składnikami. dekorujemy kilkoma kroplami oliwy i posiekaną natką. konsumujemy jako dodatek do ryby, mięsa lub jako pasta kanapkowa.
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 250 g białego sera (u mnie półtłusty)
- 3-4 łyżki śmietany 18% lub 12% lub jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść bazylii
- 1 garść mięty
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
ser rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili i zioła, mieszamy, konsumujemy z pieczywkiem lub bez :) można dodać inne zioła, np. kolendrę, szczypiorek czy tymianek, w tym temacie panuje pełna dowolność ;)
- 0,5 kg jagód
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 szklanki mÄ…ki pszennej
- 1 jajko
- około 0,5-1 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli do ciasta plus 1 łyżeczka soli do wody
- 100 g śmietany 12 lub 18%
- 6 łyżek cukru
- kilkanaście listków mięty
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
umyte jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajko, mieszamy mąkę z jajkiem początkowo nożem, później zagniatamy ręką dodając stopniowo wodę. ciasto musi być elastyczne lecz niezbyt mokre, więc trzeba uważać z wodą. wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, lepimy pierogi, wkładając do środka jagodowy farsz i układamy je na desce podsypanej mąką. gotujemy wodę z dodatkiem soli, na gotującą się wrzucamy pierogi, wyławiamy 5 minut po wypłynięciu. wykładamy na talerz, polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i posiekaną miętą. smacznego :)