fasolka szparagowa,
natka pietruszki,
pieczywo,
przepis,
wege
Zupa z fasolki szparagowej z natkÄ… pietruszki i grzankami
- 1 kg fasolki szparagowej (bezłykowej)
- 1 litr bulionu warzywnego (lub mięsnego)
- 1 pęczek natki
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego)
- 1 półbagietka pszenna (najlepiej czerstwą)
- 3 łyżki oliwy
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zostawiamy kilka strączków do dekoracji, resztę wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy natkę i śmietanę, miksujemy. bagietkę kroimy w dużą kostkę, smażymy na oliwie aż będą chrupiące. zupę wylewamy na talerz, dekorujemy strączkami fasoli, posiekaną natką i grzankami, konsumujemy :)
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 2 pomidory malinowe
- 2 pomidory żółte
- 2 kule mozzarelli
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek bazylii
- 0,5 łyżeczki soli
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
pomidory kroimy w plastry, mozzarellę również, układamy na przemian, polewamy oliwą, posypujemy listkami bazylii i solą, konsumujemy :)
curry,
kolendra,
krewetki,
mleko kokosowe,
orzechy
Krewetki curry z mlekiem kokosowym, orzechami nerkowca i kolendra
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 250 g krewetek black tiger
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g orzechów nerkowca
- 1 papryczka chili
- 1 cm czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 3 zÄ…bki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 pęczka kolendry
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
w garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili, podsmażamy. dorzucamy krewetki, podsmażamy około 5 minut, uważamy, żeby nie zrobiły się gumiaste, dolewamy mleko, doprawiamy pastą curry, curry, solą i kurkumą, dusimy minutkę, dodajemy nerkowce i posiekaną kolendrę, mieszamy. konsumujemy z ryżem lub makaronem lub świeżym pieczywem :)
chili,
czosnek,
fasolka szparagowa,
natka pietruszki,
przepis
Fasolka szparagowa z bułka tartą, czosnkiem i natką pietruszki
- 1 kg fasolki szparagowej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 3 zÄ…bki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki soli
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
fasolkę gotujemy i odcedzamy. w garnku roztapiamy oliwę z masłem, podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili, dodajemy bułkę tartą, czekamy aż się zrumieni, dodajemy ugotowaną fasolkę, posiekaną natkę, doprawiamy solą, mieszamy i smażymy jeszcze przez parę minut. pyszne i proste danie :)
cukinia,
kasza,
kasza bulgur,
papryka,
pomidory
Papryka faszerowana kaszÄ… bulgur z cukiniÄ… i pomidorami
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 2 zielone papryki
- 0,5 szklanki kaszy bulgur
- 1 cukinia
- 1 pomidor
- 2 zÄ…bki czosnku
- 1 łyżka pasty warzywnej ajvar
- 1 łyżeczka soli
- 1 garść bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
papryki przekrawamy na pół, oczyszczamy. bulgur gotujemy na sypko. na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dusimy na niej cukinię i pomidora pokrojone w kostkę, dodajemy sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, ajvar i ugotowaną kaszę oraz posiekaną bazylię, mieszamy. papryki nacieramy oliwą, lekko solimy, nakładamy farsz, pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. dekorujemy listkami bazylii, konsumujemy :)
- 2 szklanki startej marchwi
- 2 szklanki mÄ…ki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 3-4 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
olej ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, aromat pomarańczowy i startą marchew. piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 50-60 minut. gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty (opcjonalnie). jest naprawdę przepyszne :)))
inspired by kuchennewzlotyiupadki.blox.pl
S k ł a d n i k i: (na 36 pierogów)
- 3 szklanki mÄ…ki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 kg bobu
- 200 g sera pleśniowego typu rokpol
- 0,5 pęczka natki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 białko do posmarowania pierogów
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
gotujemy bób. drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól i cukier, mieszamy, czekamy aż wyrosną. do mąki dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. ugotowany i obrany bób miksujemy z pokruszonym serem, natką , solą i pieprze. ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zalepiamy. pierogi układamy na papierze, smarujemy białkiem i przyklejamy listek natki. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. konsumujemy np z sosem z jogurtu i czosnku lub z jogurtu z dodatkiem sera typu rokpol :) smacznego :)
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 200-300 g mięsa wołowego (pierwsza krzyżowa)
- 3-4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
- 1 ogórek małosolny/kiszony
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
mięso mielimy (o ile nie kupiliśmy zmielonego ;)), dodajemy olej, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy. cebulkę i ogórka drobno kroimy, tatar układamy na talerzu, obsypujemy dookoła warzywami i konsumujemy z pieczywem :) pyszny :D
- porcja spaghetti
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 75 g sera pleśniowego typu rokpol
- 0,5 papryczki chili
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- kilka gałązek bazylii
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, papryczkę chili siekamy, podsmażamy na oliwie, dodajemy przelany zimną wodą makaron, pokrojone suszone pomidory, pokruszony ser, pociętą bazylię i pieprz. mieszamy, czekamy aż ser się rozpuści, wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii, konsumujemy :)
endywia,
fasola,
przepis,
sałata,
sałatka
Sałatka z czerwonej fasoli, endywii i ogórków małosolnych
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 duża garść endywii
- 5 ogórków małosolnych
- 0,5 pęczka koperku
- 2 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
fasolę płuczemy, wysypujemy do miski, dodajemy posiekany koperek, pociętą endywię, pokrojone w kostkę ogórki, majonez i przyprawy, mieszamy. konsumujemy np ze świeżym pieczywem z serem camembert. smacznego :)
biały ser,
borówki amerykańskie,
ciasto,
przepis,
sernik
Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi
S k Å‚ a d n i k i:
- 0,5 kg borówki amerykańskiej
- 250 g sera białego półtłustego
- 400 g serka homogenizowanego
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżki żelatyny
- biszkopty na spód
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, dolewamy gorącej do 1/3 wysokości szklanki, studzimy. 2/3 borówek miksujemy, dodajemy ser biały, serki homogenizowane, esencję waniliową, cukier puder i roztwór żelatyny, miksujemy na gładką masę. w tortownicy układamy biszkopty, wylewamy na nie masę, wstawiamy do lodówki na 30 minut. po tym czasie dekorujemy sernik resztą borówek i schładzamy jeszcze przez około 2 godziny. smacznego :)