Pierogi drożdżowe z bobem i serem typu rokpol

22:46

 S k ł a d n i k i: (na 36 pierogów)

- 3 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 kg bobu
- 200 g sera pleśniowego typu rokpol
- 0,5 pęczka natki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 białko do posmarowania pierogów

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

gotujemy bób. drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól i cukier, mieszamy, czekamy aż wyrosną. do mąki dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. ugotowany i obrany bób miksujemy z pokruszonym serem, natką , solą i pieprze. ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zalepiamy. pierogi układamy na papierze, smarujemy białkiem i przyklejamy listek natki. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. konsumujemy np z sosem z jogurtu i czosnku lub z jogurtu z dodatkiem sera typu rokpol :) smacznego :)

podobne posty

8 komentarze

  1. Fantastycznie wyglądają !!! Pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziękuję :) smakują też nie najgorzej ;) już nie mogę się doczekać jak zrobię je z innym farszem ;)

      Usuń
  2. piękne te pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, musiały być pyszne z takim nadzieniem :) U nas pieczone pierogi robi się tylko na Święta, z farszem z pieczarek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. klasyka :)) zapraszam do eksperymentowania z innymi farszami, moje następne chyba będą na słodko ;)

      Usuń