Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i orzechami włoskimi
11:21
- 0,5 średniej dyni (około 1 kg nieoczyszczonej)
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka płatków chili
- 1 garść orzechów włoskich
- kilka listków mięty do dekoracji (opcjonalnie)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w dużą kostkę, zalewamy wodą tak, aby przykryć ją całą, solimy i gotujemy do miękkości. gdy dynia jest już miękka, ale nie rozpadła się do końca dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy płatkami chili i mieszamy. jeśli wolimy zupy krem możemy ją zmiksować, ale ja tym razem wolałam zostawić trochę nierozgotowanej dyni. podajemy udekorowane sporą ilością orzechów włoskich i miętą. smacznego :)
8 komentarze
oprócz tego, że jestem fanką nr 1 jeśli chodzi o dynię to ten orzechowy posmak musi powalać! :)
OdpowiedzUsuń:) też się cieszę, że nadszedł na nią sezon, a orzechy, masz rację, pasują idealnie :) pozdrawiam!
Usuńzupę dyniową uwielbiam, orzechy włoskie też, super propozycja:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że się podoba i zachęcam do wypróbowania przepisu ;)
Usuńświetne zdjęcia i miska! a zupa niczego sobie, zdecydowanie będzie królowała tej jesieni :)
OdpowiedzUsuńdziękuję dziękuję :) cieszę się, że się podoba, mam nadzieję, że będzie też smakować ;)
Usuńświetna zupka, dynia leży u mnie w lodówce i tak właśnie myślę, co by tu z niej .. :-)
OdpowiedzUsuńzupkę koniecznie ;) pzdr :)
Usuń