Zupa krem z bobu z miętą i imbirem
22:47
- 1 kg bobu
- 3 małe ziemniaki
- kilka gałązek mięty
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki śmietany do dekoracji (opcjonalnie)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
bób gotujemy i obieramy. ziemniaki obieramy i gotujemy ;) do ugotowanych ziemniaków, razem z wodą w której się gotowały, dodajemy 2/3 bobu i szklankę, dwie wrzątku (w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać), dodajemy miętę i starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. dodajemy resztę bobu, pozostawiając kilka ziaren do dekoracji. wykładamy zupę na talerz, dekorujemy łyżką śmietany, bobem i listkiem mięty. smacznego :)
2 komentarze
Ciekawe połączenie smaków i piękna miseczka/talerzyk.
OdpowiedzUsuńa dziękuję :) zachęcam do wypróbowania tego połączenia ;)
Usuń