Panzanella z cukinią
01:00
S k ł a d n i k i: (dla 2-3 osób)
- 2 duże pomidory
- 1 mała żółta cukinia
- 0,5 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 grube kromki ciemnego czerstwego pieczywa
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- kilka gałązek bazylii
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
cukinię kroimy w dużą kostkę, dusimy na łyżce oliwy ze szczyptą soli, aż stanie się szklista. pieczywo kroimy w dużą kostkę i pieczemy je na suchej patelni na małym ogniu aż staną się grzankami ;) do miski wrzucamy pomidory pokrojone w grubą kostkę, cukinię, cebulę pokrojoną w piórka, przeciśnięty przez praskę czosnek i grzanki, dodajemy porwana bazylię, zalewamy oliwą i octem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, konsumujemy :)
0 komentarze