Sałatka ze szparagów z oliwą, octem winnym i świeżo mielonym pieprzem

01:44


Mamy maj, a więc szparagi :)
Postanowiłam zacząć nowy cykl na moim blogu, a mianowicie vintage cooking lub inaczej retro gotowanie, czyli gotowanie ze starych książek kucharskich. 
Dziś na warsztat biorę książkę Jana Kalkowskiego "Na nasze stoły warzywa mało znane" z 1976 roku. Autor podaje zaledwie kilka przepisów na szparagi, ja wybrałam ten najbardziej minimalistyczny :) 


Oto przepis na sałatkę ze szparagów z oliwą i octem winnym oraz świeżo mielonym pieprzem.

Składniki:

∙ szparagi
∙ oliwa (u mnie z oliwek, ale można zastąpić inną)
∙ ocet winny (lub sok z cytryny)
∙ świeżo mielony pieprz
∙ sól i cukier do gotowania szparagów

Sposób przygotowania:

Autor dokładnie opisuje jak ugotować szparagi:
"Uwaga dotycząca gotowania szparagów: najlepiej robić to w ten sposób: szparagi po oskrobaniu i opłukaniu związać nitką w pęczki, wkładać do wrzącej wody z solą i odrobiną cukru pionowo - łebkami do góry, tak aby wystawały nad wodą. Delikatne łebki ugotują się na parze, w przykrytym garnku, łodygi zaś są twardsze i wymagają dłuższego gotowania."

Autor nie podaje czasu gotowania, aby nie były rozgotowane powinno być to około 5-8 minut w zależności od ich grubości.

Następnie "odcedzić, pokroić na kawałki. Skropić oliwą, octem winnym lub cytryną, trochę popieprzyć i wymieszać."

Sałatka jest prosta, ale pyszna, smak szparagów nie jest niczym zdominowany.

Smacznego :)





podobne posty

0 komentarze