Sałatka ze szparagów z oliwą, octem winnym i świeżo mielonym pieprzem
01:44
Postanowiłam zacząć nowy cykl na moim blogu, a mianowicie vintage cooking lub inaczej retro gotowanie, czyli gotowanie ze starych książek kucharskich.
Dziś na warsztat biorę książkę Jana Kalkowskiego "Na nasze stoły warzywa mało znane" z 1976 roku. Autor podaje zaledwie kilka przepisów na szparagi, ja wybrałam ten najbardziej minimalistyczny :)
Oto przepis na sałatkę ze szparagów z oliwą i octem winnym oraz świeżo mielonym pieprzem.
Składniki:
∙ szparagi
∙ oliwa (u mnie z oliwek, ale można zastąpić inną)
∙ ocet winny (lub sok z cytryny)
∙ świeżo mielony pieprz
∙ sól i cukier do gotowania szparagów
Sposób przygotowania:
Autor dokładnie opisuje jak ugotować szparagi:
"Uwaga dotycząca gotowania szparagów: najlepiej robić to w ten sposób: szparagi po oskrobaniu i opłukaniu związać nitką w pęczki, wkładać do wrzącej wody z solą i odrobiną cukru pionowo - łebkami do góry, tak aby wystawały nad wodą. Delikatne łebki ugotują się na parze, w przykrytym garnku, łodygi zaś są twardsze i wymagają dłuższego gotowania."
Autor nie podaje czasu gotowania, aby nie były rozgotowane powinno być to około 5-8 minut w zależności od ich grubości.
Następnie "odcedzić, pokroić na kawałki. Skropić oliwą, octem winnym lub cytryną, trochę popieprzyć i wymieszać."
Sałatka jest prosta, ale pyszna, smak szparagów nie jest niczym zdominowany.
Smacznego :)
∙ szparagi
∙ oliwa (u mnie z oliwek, ale można zastąpić inną)
∙ ocet winny (lub sok z cytryny)
∙ świeżo mielony pieprz
∙ sól i cukier do gotowania szparagów
Sposób przygotowania:
Autor dokładnie opisuje jak ugotować szparagi:
"Uwaga dotycząca gotowania szparagów: najlepiej robić to w ten sposób: szparagi po oskrobaniu i opłukaniu związać nitką w pęczki, wkładać do wrzącej wody z solą i odrobiną cukru pionowo - łebkami do góry, tak aby wystawały nad wodą. Delikatne łebki ugotują się na parze, w przykrytym garnku, łodygi zaś są twardsze i wymagają dłuższego gotowania."
Autor nie podaje czasu gotowania, aby nie były rozgotowane powinno być to około 5-8 minut w zależności od ich grubości.
Następnie "odcedzić, pokroić na kawałki. Skropić oliwą, octem winnym lub cytryną, trochę popieprzyć i wymieszać."
Sałatka jest prosta, ale pyszna, smak szparagów nie jest niczym zdominowany.
Smacznego :)
0 komentarze