Bakłażan nadziewany komosą ryżową ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni
01:32Składniki:
∙ 1 bakłażan
∙ 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
∙ 7 kawałków suszonych pomidorów
∙ 2 garści szpinaku
∙ 2 łyżki oliwy z oliwek
∙ 2 łyżki pestek dyni
∙ sól morska
∙ świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Bakłażana przekrawamy na pół, posypujemy solą i odstawiamy na parę minut, żeby puścił gorzki sok, opłukujemy, osuszamy.
3. Miąższ bakłażana wyjmujemy ostrożnie łyżką, tak aby nie przebić skórki, siekamy, podsmażamy chwilę na łyżce oliwy z oliwek razem ze szpinakiem.
4. Do ugotowanej komosy ryżowej dodajemy podsmażonego bakłażana ze szpinakiem, posiekane suszone pomidory i pestki dyni, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
5. Do połówek bakłażana nakładamy farsz, układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut do miękkości bakłażana.
6. Wykładamy na talerz, posypujemy pestkami dyni i świeżo mielonym pieprzem
Smacznego :)
2 komentarze
O tak, to coś dla mnie! Ostatnio polubiłam się z komosą, a dodatek suszonych pomidorów jeszcze bardziej zachęca ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
W takim razie zapraszam do skorzystania z przepisu :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń