Pierogi drożdżowe ze śliwkami i czekoladą

06:21


Składniki (na 36 pierogów):

∙ 3 szklanki mąki pszennej
∙ 30 g świeżych drożdży
∙ 1 szklanka + 2 łyżki mleka
∙ 1 łyżeczka soli
∙ 18,5 łyżeczki cukru
∙ 2 łyżki oleju
∙ 36 dojrzałych śliwek
∙ 18 kostek mlecznej czekolady
∙ cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ze śliwek usuwamy pestki. Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól i 0,5 łyżeczki cukru, czekamy aż wyrosną. Do mąki dodajemy olej i drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę, do dziurki po pestce wsypujemy 0,5 łyżeczki cukru, wkładamy 0,5 kostki czekolady, zalepiamy. Pierogi układamy na papierze do pieczenia, smarujemy mlekiem, wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

podobne posty

2 komentarze