Pierogi drożdżowe ze śliwkami i czekoladą
06:21∙ 3 szklanki mąki pszennej
∙ 30 g świeżych drożdży
∙ 1 szklanka + 2 łyżki mleka
∙ 1 łyżeczka soli
∙ 18,5 łyżeczki cukru
∙ 2 łyżki oleju
∙ 36 dojrzałych śliwek
∙ 18 kostek mlecznej czekolady
∙ cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Ze śliwek usuwamy pestki. Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól i 0,5 łyżeczki cukru, czekamy aż wyrosną. Do mąki dodajemy olej i drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę, do dziurki po pestce wsypujemy 0,5 łyżeczki cukru, wkładamy 0,5 kostki czekolady, zalepiamy. Pierogi układamy na papierze do pieczenia, smarujemy mlekiem, wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
2 komentarze
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńnie da się zaprzeczyć ;) pozdrawiam ;)
Usuń