Pierogi drożdżowe z cieciorką, suszonymi pomidorami i serem camembert
11:42
S k ł a d n i k i: (na 36 pierogów)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka + 2 łyżki
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 3 szklanki ugotowanej cieciorki
- 15 kawałków suszonych pomidorów
- 3 łyżki oleju od suszonych pomidorów
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 krążek sera camembert
- bazylia do dekoracji
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól i cukier, mieszamy, czekamy aż wyrosną. do mąki dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Ciecierzycę miksujemy z suszonymi pomidorami, olejem, wodą, solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i mały kawałek sera, zalepiamy. Pierogi układamy na papierze, smarujemy mlekiem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wykładamy na talerz, dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego :)
6 komentarze
Wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się jeszcze z drożdżowymi pierogami.
Uwielbiam pierogi więc, koniecznie muszę wypróbować taką wersję.
Pozdrawiam.
ja zawsze myślałam, że długo i trudno się je robi, a tak naprawdę krócej i łatwiej niż tradycyjne, więc gorąco zachęcam :) pozdrawiam :)
UsuńZ cieciorką ??? Pycha ;D
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam cieciorkę :) pozdrawiam :)
Usuńcieciorka pyszna i zdrowa :) nic tylko wcinac !
OdpowiedzUsuńtrue true ;) pozdrawiam :))
Usuń