Pierogi drożdżowe z cieciorką, suszonymi pomidorami i serem camembert

11:42

S k ł a d n i k i: (na 36 pierogów)

- 3 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka + 2 łyżki
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 3 szklanki ugotowanej cieciorki
- 15 kawałków suszonych pomidorów
- 3 łyżki oleju od suszonych pomidorów
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 krążek sera camembert
- bazylia do dekoracji

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól i cukier, mieszamy, czekamy aż wyrosną. do mąki dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Ciecierzycę miksujemy z suszonymi pomidorami, olejem, wodą, solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i mały kawałek sera, zalepiamy. Pierogi układamy na papierze, smarujemy mlekiem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wykładamy na talerz, dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego :)

podobne posty

6 komentarze

  1. Wyglądają świetnie :)
    Nie spotkałam się jeszcze z drożdżowymi pierogami.
    Uwielbiam pierogi więc, koniecznie muszę wypróbować taką wersję.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze myślałam, że długo i trudno się je robi, a tak naprawdę krócej i łatwiej niż tradycyjne, więc gorąco zachęcam :) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. cieciorka pyszna i zdrowa :) nic tylko wcinac !

    OdpowiedzUsuń