Knedle ze śliwkami
12:44
S k ł a d n i k i: (na 30 knedli)
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże lub 3 mniejsze jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki soli
- 30 śliwek
- 15 łyżeczek cukru
- masło do polania
- cukier do posypania
- mięta do dekoracji
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczana oraz 0,5 łyżeczki soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego gruby wałek i tniemy na kwadratowe kawałki. Na każdy z kawałków nakładamy wydrylowaną śliwkę, którą posypujemy 0,5 łyżeczki cukru i dokładnie zalepiamy, po czym formujemy kulkę. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z rozpuszczonym masłem, posypane cukrem i udekorowane miętą. Smacznego :)
0 komentarze