Crumble śliwkowo-gruszkowe, czyli śliwki i gruszki pod kruszonką
14:34
S k ł a d n i k i:
- około 20 śliwek
- 2 gruszki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
- masło do wysmarowania formy
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki, gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy jak wyżej. Formę smarujemy masłem, wykładamy owoce. Przygotowujemy kruszonkę z mąki, masła i cukru, (zagniatamy ręką i tworzymy okruszki), posypujemy śliwki i gruszki kruszonką, pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. smacznego :)
2 komentarze
Mmm, takim deserem mogłabym się zajadać całą jesień :)
OdpowiedzUsuńto jest do zrobienia jeśli dysponujesz dużym zamrażalnikiem ;))
Usuń