Ciasto czekoladowe z figami i śliwkami
09:36
S k ł a d n i k i:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 6 łyżek mleka
- 4 łyżki śmietany
- 7 łyżek oleju
- 1-2 figi
- kilkanaście śliwek
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, cukier, sól, kakao i proszek do pieczenia), miksujemy mokre (jajka, mleko, śmietanę i olej), przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy. Konsystencję regulujemy mlekiem (ja dodałam jeszcze kilka łyżek, bo wydawało mi się, że ciasto jest za gęste). Formę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, układamy plasterki figi i wypestkowane śliwki. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie). Mam wrażenie, że wyszło troszkę za "ścisłe", jeśli ktoś ma sposób na to, jak je troszkę rozluźnić i spulchnić, chętnie go poznam ;)
Inspired by: gebawniebie.blogspot.com/2013/09/penoziarniste-ciasto-czekoladowe-ze.html
2 komentarze
Mmm, wygląda bosko! Nie oparłabym się takiemu :)
OdpowiedzUsuńnie ma co się opierać ;) pozdrawiam ;)
Usuń