Papryka faszerowana kaszą bulgur z cukinią i pomidorami
08:24
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 2 zielone papryki
- 0,5 szklanki kaszy bulgur
- 1 cukinia
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty warzywnej ajvar
- 1 łyżeczka soli
- 1 garść bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
papryki przekrawamy na pół, oczyszczamy. bulgur gotujemy na sypko. na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dusimy na niej cukinię i pomidora pokrojone w kostkę, dodajemy sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, ajvar i ugotowaną kaszę oraz posiekaną bazylię, mieszamy. papryki nacieramy oliwą, lekko solimy, nakładamy farsz, pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. dekorujemy listkami bazylii, konsumujemy :)
2 komentarze
kocham się w takich daniach! faszerowane warzywa zazwyczaj serwuję sobie na kolację :)
OdpowiedzUsuń:) miło to słyszeć :) no właśnie ona jest na tyle lekka, że spokojnie można ją zaserwować na kolację :) pzdr
Usuń