Ciasto marchewkowe

04:55

S k ł a d n i k i: (na 2 podłużne keksówki)

- 2 szklanki startej marchwi
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 3-4 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

olej ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, aromat pomarańczowy i startą marchew. piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 50-60 minut.  gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty (opcjonalnie). jest naprawdę przepyszne :)))

inspired by kuchennewzlotyiupadki.blox.pl

podobne posty

8 komentarze

  1. Robiłam kiedyś ciasto marchewkowe. Dobre i zdrowe.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, jakie wymiary keksówek. Ciasto pysznie wygląda.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj :) keksóweczki 30 x 8 cm :) pysznie wygląda i pysznie smakuje ;) pozdrawiam :))

      Usuń
  3. Mmm, marchewkowe jest dobre na każdą okazję, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń