Ciasto marchewkowe
04:55
- 2 szklanki startej marchwi
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 3-4 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
olej ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, aromat pomarańczowy i startą marchew. piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 50-60 minut. gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty (opcjonalnie). jest naprawdę przepyszne :)))
inspired by kuchennewzlotyiupadki.blox.pl
8 komentarze
Robiłam kiedyś ciasto marchewkowe. Dobre i zdrowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
:) u Ciebie też same pyszności :) pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam marchewkowe!
OdpowiedzUsuńja też stałam się jego fanką :) pzdr :)
UsuńGosiu, jakie wymiary keksówek. Ciasto pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Maria
witaj :) keksóweczki 30 x 8 cm :) pysznie wygląda i pysznie smakuje ;) pozdrawiam :))
UsuńMmm, marchewkowe jest dobre na każdą okazję, pyszności :)
OdpowiedzUsuńprawda prawda :) pzdr :))
Usuń