Zimnica cytrynowo-natkowa
05:10
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 2 tuszki zimnicy (lub innej podobnej ryby)
- skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
rybę myjemy, nacieramy solą, odstawiamy na godzinkę. na skórze robimy podłużne nacięcia, nacieramy skórką otartą z jednej cytryny i posiekaną natką, posypujemy pieprzem. smażymy na oliwie z oliwek zaczynając od strony ze skórą. jest pyszna, ale ma sporo ości więc trzeba uważać ;) konsumujemy np z puree z bobu (przepis tu: http://gochagotuje.blogspot.com/2014/07/puree-z-bobu-z-natka-pietruszki.html)
0 komentarze