Bakłażan nadziewany kaszą bulgur z kozim serem
05:30
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 1 bakłażan
- 3/4 szklanki kaszy bulgur
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 pęczka natki
- 100 g sera koziego
- 1 łyżeczka pasty harissa
- 1 łyżeczka soli
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie. bakłażana przekrawamy na pół, wydrążamy, miąższ siekamy i podsmażamy na oliwie doprawiając solą. gdy jest już miękki dodajemy kaszę bulgur, harissę i posiekaną natkę. połówki bakłażana solimy i czekamy aż wyjdzie z niego gorycz, następnie opłukujemy i ponownie oprószamy solą, nakładamy farsz, na wierzchu kładziemy plastry koziego sera, skrapiamy oliwą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. smacznego :)
2 komentarze
Podoba mi się prostota tego dania - niewiele składników, a jednak treściwe i ciekawe.
OdpowiedzUsuńcieszę się :) czasem proste dania to najlepsze dania :)
Usuń