Muffinki z rukolą i pomidorkami koktajlowymi
11:05
- 100 g rukoli
- 100 ml oleju od suszonych pomidorów
- 200 ml maślanki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 8 bardzo czubatych łyżek mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii
- olej do wysmarowania foremek (opcjonalnie)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
pociętą rukolę miksujemy z olejem, maślanką, jajkiem, solą i pieprzem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dosypujemy ją do zmiksowanych wcześniej składników, mieszamy. smarujemy formę muffinkową olejem (ja użyłam papierowych papilotek, w związku z czym muffinki nieco mi się do nich przykleiły, ciężko stwierdzić czy z wysmarowaną formą byłoby tak samo ;/), nakładamy masę do 2/3 wysokości, dekorujemy połówką pomidorka koktajlowego i listkami bazylii, pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. smacznego :)
2 komentarze
Wyglądają obłędnie, mam ochotę na jednego :)
OdpowiedzUsuń:) u mnie już tylko jeden się ostał ;)
Usuń