Kasza jęczmienna z soczewicą, pomidorami i oliwkami
06:26
S k ł a d n i k i: (dla 3-4 osób)
- 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 100 g zielonych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garść świeżej bazylii
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
kaszę jęczmienną i soczewicę gotujemy. pomidory kroimy w kostkę, dusimy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonymi oliwkami, pociętą bazylią, oliwą i przyprawami, aż odparuje większość wody. dodajemy kaszę i soczewicę, mieszamy, dekorujemy świeżą bazylią. pyszne i sycące :)
0 komentarze