Czerwona pizza z żytniej mąki

08:10

S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)

- 4 łyżki mąki żytniej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 125 ml ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 6-7 dużych kawałków suszonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- sos pomidorowy (mały koncentrat pomidorowy, woda, oregano, bazylia, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku)

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sól i cukier. do miski wsypujemy po 4 łyżki mąki pszennej i żytniej oraz oliwę, dolewamy do tego drożdżowy płyn i zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. paprykę kroimy w cienkie paski, podduszamy ją na kropli oliwy podlewając wodą i doprawiając solą. czerwoną cebulkę kroimy na półtalarki, suszone pomidory rwiemy na mniejsze kawałki. przygotowujemy sos pomidorowy z małego koncentratu i czosnku przeciśniętego przez praskę, konsystencję regulujemy wodą, a smak przyprawami wymienionymi powyżej. rozciągamy placek na papierze do pieczenia, smarujemy sosem, układamy wszystkie składniki, wkładamy na najniższy poziom piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pieczemy 20 minut, konsumujemy :)
ps. sos widoczny na zdjęciu jest z dodatkiem serka naturalnego, dlatego jest biały, ale to nie był najlepszy pomysł, więc podaję przepis na sprawdzony sos pomidorowy ;)

„BIORĘ UDZIAŁ W KONKURSIE WWW.COOKINGGOODLOOKING.BLOG.PL ”

podobne posty

4 komentarze