Pstrąg z masłem czosnkowym i grillowaną cukinią
06:16
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 2 świeże patroszone pstrągi
- 1 duża cukinia (lub 2 małe na duży głód)
- 1/3 kostki masła
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki mąki
- świeżo mielone sól i pieprz
- 0,5 cytryny
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
pstrągi myjemy, oskrobujemy z łusek, nacieramy solą, odstawiamy na pół godziny, żeby sól wniknęła w rybę. masło wyjmujemy z lodówki, kiedy jest miękkie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą soli. pstrąga obtaczamy w mące, smażymy z dwóch stron na rozgrzanej oliwie. 5 minut przed końcem smażenia w rybę wkładamy masełko czosnkowe. cukinię kroimy na centymetrowe plastry, smażymy na patelni grillowej (lub zwykłej) z dwóch stron na oliwie, oprószając solą i pieprzem dodając trochę masełka przed końcem smażenia. podajemy z ćwiartką cytryny.
0 komentarze