Galaretki warzywne z jajkiem

08:50

S k ł a d n i k i: 

- 3 jajka
- 1 puszka groszku konserwowego
- 3 ogórki konserwowe
- 100-150 g żółtego sera
- 0,5 małego słoika pieczarek konserwowych
- opakowanie żelatyny
- 1,5 l bulionu warzywnego
- kilka gałązek lubczyku
- sól, pieprz

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

przygotowujemy sobie 6 miseczek, najlepiej z płaskim dnem, żeby nam nic nie uciekało ;) ser żółty ścieramy na grubej tarce, zasypujemy nim dno miseczek. jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrawamy na ćwiartki, układamy po 2 ćwiartki na porcję. groszek rozdzielamy i wsypujemy do każdej z miseczek. ogórki kroimy na półtalarki, j/w. pieczarki wrzucamy do miseczek w całości, jak większe przekrawamy na pół. na koniec posypujemy wszystko posiekanym lubczykiem. bulion warzywny podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem. żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody, dodajemy do bulionu. czekamy, aż trochę ostygnie i zalewamy nim zawartość miseczek. po zastygnięciu konsumujemy ;)
Jajka na WielkanocLekka Wielkanoc
Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

podobne posty

2 komentarze

  1. Wyglądają pysznie. Uwielbiam galaretki warzywne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też ;) zastanawiam się, co jeszcze można by było zalać galaretką (inne warzywa/ cokolwiek, co nie jest mięsem) i nie bardzo mam pomysł ;/

      Usuń