Pestycydy w warzywach i owocach, czyli parszywa dwunastka i czysta piętnastka.
13:42Co roku amerykańska organizacja EWG (The Environmental Working Group) publikuje listę warzyw i owoców, w których odkłada się najmniej i najwięcej pestycydów. Dzięki niej możemy podzielić warzywa i owoce na te, które możemy kupować gdziekolwiek i nie musimy się obawiać o ich negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz te, który powinniśmy kupować wyłącznie ekologiczne.
Ranking składa się z 48 warzyw i owoców uszeregowanych od tych najbardziej zanieczyszczonych do najmniej (pełna lista TUTAJ), góra rankingu to dirty dozen (parszywa dwunastka), zaś dół to (clean fifteen) czysta piętnastka.
Parszywa dwunastka:
- najbardziej chłonące pestycydy warzywa i owoce
- kupujmy je tylko jeśli mamy pewność, że pochodzą z gospodarstw ekologicznych
W 2016 roku należą do nich:
1. Truskawki
2. Jabłka
3. Nektarynki
4. Brzoskwinie
5. Seler naciowy
6. Winogrona
7. Wiśnie
8. Szpinak
9. Pomidory
10. Papryka
11. Pomidorki koktajlowe
12. Ogórki
Czysta piętnastka:
- warzywa i owoce najmniej zanieczyszczone pestycydami
- nie ma znaczenia, gdzie je kupujemy.
W 2016 roku są to:
1. Awokado
2. Słodka kukurydza
3. Ananas
4. Kapusta
5. Groszek cukrowy
6. Cebula
7. Szparagi
8. Mango
9. Papaja
10. Kiwi
11. Bakłażan
12. Melon miodowy
13. Grejpfrut
14. Melon kantalupa
15. Kalafior
Korzystajmy z 12-tki i 15-tki robiąc zakupy, dzięki czemu jednocześnie zaoszczędzimy pieniądze i zadbamy o nasze zdrowie :)
Źródła:
tekst: www.ewg.org
ikony warzyw i owoców: www.freepik.com
0 komentarze