Krewetki curry z mlekiem kokosowym, orzechami nerkowca i kolendra
10:12
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 250 g krewetek black tiger
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g orzechów nerkowca
- 1 papryczka chili
- 1 cm czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 pęczka kolendry
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
w garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane chili, podsmażamy. dorzucamy krewetki, podsmażamy około 5 minut, uważamy, żeby nie zrobiły się gumiaste, dolewamy mleko, doprawiamy pastą curry, curry, solą i kurkumą, dusimy minutkę, dodajemy nerkowce i posiekaną kolendrę, mieszamy. konsumujemy z ryżem lub makaronem lub świeżym pieczywem :)
1 komentarze
a dziękuję :) pzdr :)
OdpowiedzUsuń