Zapiekanka z cukinii, bobu i ziemniaków z sosem serowo-koperkowym
13:15
S k ł a d n i k i: (dla 4 osób)
- 4 małe żółte cukinie (ostatecznie mogą być zielone ;)
- 0,5 kg bobu
- 10 małych ziemniaków
- 150 ml śmietany 18%
- 200 g sera żółtego
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
bób i obrane ziemniaki gotujemy al dente, bób obieramy, ziemniaki kroimy w plastry. cukinię kroimy na cienkie plasterki i podduszamy z dodatkiem łyżeczki soli, tak długo, aż zrobi się szklista. do garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy 2/3 startego żółtego sera, podgrzewamy, aż się roztopi, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym koperkiem (zostawiamy kilka gałązek do dekoracji). mieszamy cukinię z bobem i ziemniakami, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem, ścieramy na to resztę sera i posypujemy odrobiną posiekanego koperku. pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku najpierw 30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż ser się przypiecze. i gotowe ;)
2 komentarze
Ale pyszny pomysł na zapiekankę, już nie mogę doczekać się cukini z ogródka i pysznych placków z cukini i boczku (,kuchnia lidla,), mniam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) też kocham cukinię :)
OdpowiedzUsuń