∙ 3 szklanki mąki pszennej
∙ 30 g świeżych drożdży
∙ 1 szklanka + 2 łyżki mleka
∙ 1 łyżeczka soli
∙ 18,5 łyżeczki cukru
∙ 2 łyżki oleju
∙ 36 dojrzałych śliwek
∙ 18 kostek mlecznej czekolady
∙ cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Ze śliwek usuwamy pestki. Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól i 0,5 łyżeczki cukru, czekamy aż wyrosną. Do mąki dodajemy olej i drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę, do dziurki po pestce wsypujemy 0,5 łyżeczki cukru, wkładamy 0,5 kostki czekolady, zalepiamy. Pierogi układamy na papierze do pieczenia, smarujemy mlekiem, wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
S k ł a d n i k i:
- 3 cukinie
- 6 ziemniaków
- 250 g białego sera
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 100 g sera owczego (lub innego topliwego)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cukinie wydrążamy, miąższ kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie razem z posiekaną cebulą. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy biały ser, cukinię i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Cukinię solimy w środku, nadziewamy, na wierzchu kładziemy plasterki sera owczego. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!