Pierogi z jagodami

05:13

S k ł a d n i k i: (na 30 pierogów) 

- 0,5 kg jagód
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- około 0,5-1 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli do ciasta plus 1 łyżeczka soli do wody
- 100 g śmietany 12 lub 18%
- 6 łyżek cukru
- kilkanaście listków mięty

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

umyte jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajko, mieszamy mąkę z jajkiem początkowo nożem, później zagniatamy ręką dodając stopniowo wodę. ciasto musi być elastyczne lecz niezbyt mokre, więc trzeba uważać z wodą. wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, lepimy pierogi,  wkładając do środka jagodowy farsz i układamy je na desce podsypanej mąką. gotujemy wodę z dodatkiem soli, na gotującą się wrzucamy pierogi, wyławiamy 5 minut po wypłynięciu. wykładamy na talerz, polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i posiekaną miętą. smacznego :)

podobne posty

4 komentarze