Pieczone białe szparagi z sezamem
05:29
S k ł a d n i k i: (dla 1-2 osób)
- 1 pęczek białych szparagów
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki białego sezamu
- przyprawy - wedle uznania (u mnie pieprz, słodka papryka, kurkuma)
- 2-3 łyżki oliwy
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
szparagi myjemy, odłamujemy im końcówki, obieramy. przygotowujemy panierkę z maki, bułki tartej, sezamu i przypraw, obtaczamy w niej szparagi (najlepiej jest je zmoczyć, wtedy panierka lepiej się trzyma ;)), układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy białym sezamem, pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. konsumujemy np z mlekiem zsiadłym, pyyycha :)
6 komentarze
Super! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :) zrobienie tego przysmaku zajęło mi nie więcej niż 10 minut:)
UsuńTakiej wersji jeszcze nie widziałam, super!
OdpowiedzUsuńdziękuję i zachęcam do skorzystania z przepisu :)
UsuńŚwietnie wyglądają te szparagi! Lubimy połączenei szparagów z sezamem, ale takich jeszcze nei próbowaliśmy. Sprawdzimy to! :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
Usuń