Zupa pomidorowa z pastą paprykową

06:20

 S k ł a d n i k i: (dla 3 osób)

- 250 ml zagęszczonego soku pomidorowego
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżka (lub dwie jak lubimy na ostro) ostrej pasty paprykowej
- 2 ząbki czosnku
- małe opakowanie śmietany 12%
- sól
- makaron (u mnie 2 gniazdka makaronu jajecznego Cuon na osobę)
- świeży koperek

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

Do garnka wlewamy około 1,5 litra wody (ja wlałam na oko i szczerze mówiąc jestem kiepska w szacowaniu objętości, więc może dodam, iż było to pół raczej małego garnka ;))). Dodajemy przecier, koncentrat i pastę paprykową oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę - mam niezawodny przepis aby się nie zważyła, a mianowicie przekładamy śmietanę do dużego kubka, dolewamy wazówkę zupy i szybko roztrzepujemy trzepaczką, i wtedy dopiero dolewamy do zupy. Makaron zalewamy wrzątkiem, czekamy aż urośnie. Na miseczce układamy makaron, zalewamy zupą, posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego :)

podobne posty

2 komentarze

  1. Gdzie kupię taką miseczkę ??? proszę o wskazówki:) Monika

    OdpowiedzUsuń