Zupa pomidorowa z pastą paprykową
06:20
- 250 ml zagęszczonego soku pomidorowego
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżka (lub dwie jak lubimy na ostro) ostrej pasty paprykowej
- 2 ząbki czosnku
- małe opakowanie śmietany 12%
- sól
- makaron (u mnie
2 gniazdka makaronu jajecznego Cuon na osobę)
- świeży koperek
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Do garnka wlewamy około 1,5 litra wody (ja wlałam na oko i
szczerze mówiąc jestem kiepska w szacowaniu objętości, więc może dodam, iż było
to pół raczej małego garnka ;))). Dodajemy przecier, koncentrat i pastę
paprykową oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i
zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę - mam niezawodny przepis aby się nie
zważyła, a mianowicie przekładamy śmietanę do dużego kubka, dolewamy wazówkę
zupy i szybko roztrzepujemy trzepaczką, i wtedy dopiero dolewamy do zupy.
Makaron zalewamy wrzątkiem, czekamy aż urośnie. Na miseczce układamy makaron,
zalewamy zupą, posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego :)
2 komentarze
Gdzie kupię taką miseczkę ??? proszę o wskazówki:) Monika
OdpowiedzUsuńMiseczka jest z Flo, ale ma już chyba ze 4 lata ;/
Usuń