Zupa krem z pieczonego kalafiora z prażoną cieciorką

06:45

S k ł a d n i k i: (dla 3 osób)

- 1 kalafior
- 1 marchewka
- 2 małe pietruszki
- ćwiartka selera
- 0,5 małego pora
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- małe opakowanie śmietany 12 % (lub jogurtu naturalnego)
- łyżka tahini
- natka pietruszki
- 1 puszka cieciorki
- curry, słodka papryka

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

Dzielimy kalafiora na małe różyczki, pietruszkę, selera i pora kroimy na duże kawałki, układamy wszystko na blaszce, dokładamy czosnek w łupinie, polewamy całość oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Ciecierzycę mieszamy z oliwą, curry, słodką papryką, solą i pieprzem, wykładamy na papier do pieczenia, wkładamy razem z warzywami na 20-25 minut. W czasie pieczenia można zamieszać.
Upieczone warzywa wrzucamy do wrzątku, powinno być go tyle, żeby nie przykrywał warzyw, bo zupa będzie za rzadka. Gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy łyżkę tahini, śmietanę i miksujemy.
Podajemy z posiekaną natką i prażoną ciecierzycą.

podobne posty

1 komentarze

  1. Musi smakować wyśmienicie :) Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń