Ciasto czekoladowe z figami i śliwkami

09:36

 S k ł a d n i k i: 

- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 6 łyżek mleka
- 4  łyżki śmietany
- 7 łyżek oleju 
- 1-2 figi
- kilkanaście śliwek
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, cukier, sól, kakao i proszek do pieczenia), miksujemy mokre (jajka, mleko, śmietanę i olej), przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy. Konsystencję regulujemy mlekiem (ja dodałam jeszcze kilka łyżek, bo wydawało mi się, że ciasto jest za gęste). Formę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, układamy plasterki figi i wypestkowane śliwki. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie). Mam wrażenie, że wyszło troszkę za "ścisłe", jeśli ktoś ma sposób na to, jak je troszkę rozluźnić i spulchnić, chętnie go poznam ;) 

Inspired by: gebawniebie.blogspot.com/2013/09/penoziarniste-ciasto-czekoladowe-ze.html

podobne posty

2 komentarze