Bakłażan nadziewany makaronem z pomidorami i mozzarellą

09:58

S k ł a d n i k i: (dla 2-3 osób)

- 2 małe bakłażany
- 2 garści makaronu (u mnie penne)
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cm pasty harissa
- 0,5 pęczka kolendry
- 1 kula mozzarelli

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Bakłażany, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie spłukujemy sól i wydrążamy. Środek bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i harissę, wszystko dusimy 10-15 minut, dodajemy makaron i posiekaną kolendrę, mieszamy. Wydrążone bakłażany smarujemy oliwą z dwóch stron i solimy, nakładamy farsz, układamy na każdej po 3 plastry mozzarelli i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :))

podobne posty

2 komentarze

  1. świetny przepis, w tym roku już odpuszczam bakłażana, ale zapisuję na przyszłe lato :-)

    OdpowiedzUsuń