Kuskus z kurczakiem, daktylami i płatkami migdałowymi

05:55

S k ł a d n i k i: (dla 2-3 osób)

- 2/3 szklanki kuskusu (nieugotowanego)
- 3 upieczone pałeczki z kurczaka (u mnie z tego przepisu http://gochagotuje.blogspot.com/2014/06/pieczony-kurczak-z-cytrynowym-tymiankiem.html)
- kilkanaście daktyli
- 150 g śmietany 30%
- 50 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 cytryny
- kilka gałązek cytrynowego tymianku (opcjonalnie)

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

Kuskus zalewamy wrzątkiem. mięso z pieczonych pałeczek rozgrzewamy na patelni, dolewamy śmietanę, dodajemy kurkumę, posiekane daktyle i płatki migdałowe (odkładamy 2 łyżki płatków i prażymy je na suchej patelni), kuskus, mieszamy. wykładamy na talerz, posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi, dekorujemy tymiankiem (opcjonalnie), skrapiamy cytryną i konsumujemy ;)
Można też zrobić wersję wege bez kurczaka albo zastąpić pałeczki piersią lub innym rodzajem mięsa.

podobne posty

0 komentarze