Zielone szparagi z sosem holenderskim

06:58

S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)

- 1 pęczek zielonych szparagów
- sól
- sos holenderski
- 2 żółtka
- 100 g masła
- sok z 0,5 cytryny
sól, świeżo mielony pieprz

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

Szparagi myjemy, odłamujemy im końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. nad gotującymi się szparagami w blaszanej misce rozpuszczamy masło i dodajemy żółtka cały czas roztrzepując. gdy sos zaczyna gęstnieć zdejmujemy go z ognia i dodajemy szczyptę soli  i sok z cytryny. szybko odcedzamy szparagi, wykładamy je na talerz, polewamy sosem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. konsumujemy ;)
Szparagi

podobne posty

0 komentarze