Pierogi z truskawkami

05:32

S k ł a d n i k i: (na 30 pierogów) 

- 30 średnich truskawek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- około 0,5-1 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli do ciasta plus 1 łyżeczka soli do wody
- 200 g śmietany 12 lub 18%
- 3 łyżki cukru

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajko, mieszamy mąkę z jajkiem początkowo nożem, później zagniatamy ręką dodając stopniowo wodę. ciasto musi być elastyczne lecz niezbyt mokre, więc trzeba uważać z wodą. wałkujemy ciasto, tniemy na kwadraty lub wycinamy kółka, lepimy pierogi i układamy je na desce podsypanej mąką. gotujemy wodę z dodatkiem soli, na gotującą się wrzucamy pierogi, wyławiamy 5 minut po wypłynięciu. wykładamy na talerz, polewamy śmietaną zmieszaną z cukrem, konsumujemy :)

podobne posty

4 komentarze