Pasztet z czerwonej soczewicy z pestkami dyni i słonecznika

09:17

S k ł a d n i k i: 

- 300 g czerwonej soczewicy
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera
- pół pęczka lubczyku
- 5 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- kilka łyżek bułki tartej
- 2 małe garści pestek słonecznika
- 2 małe garści pestek dyni
- sól, pieprz, suszona bazylia, curry, kurkuma, płatki chili

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

soczewicę namaczamy na noc w wodzie, gotujemy. marchewki, pietruszkę i selera gotujemy do miękkości. przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na oliwie. warzywa miksujemy, dodajemy do nich soczewicę (moja ugotowała się na puree, nie wiem czy to normalne, ale jeśli nie, to również trzeba ją zmiksować), dodajemy oliwę z czosnkiem, pestki dyni i słonecznika (zostawiamy trochę do posypania na wierzchu), dosypujemy przyprawy (cały czas sprawdzając, czy czegoś mu nie brakuje ;)) i posiekany lubczyk, dodajemy jajko (lub 2 - może wtedy jest ściślejszy) i bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pasztet wykładamy na podłużną foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, uklepujemy łyżką, posypujemy pestkami, wkładamy do piekarnika na 50 do 60 minut. Mój pasztet wyszedł taki jak widać, czyli nie do końca daje się go kroić. nie wiem czy to kwestia składników czy długości pieczenia. jest pyszny i łatwo się go rozsmarowuje na chlebie, a więc plusów jest więcej niż minusów ;) 

przepis inspirowany następującym:
http://copysznego.blogspot.com/2013/01/pasztet-z-czerwonej-soczewicy-i.html
Lekka WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

podobne posty

4 komentarze

  1. Muszę koniecznie wypróbować :D Ja robiłam zapiekane pasty warzywne i też bardzo fajnie smakowały :)

    Eirenee [ lightlife.blog.pl ]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja muszę koniecznie zapoznać się z Twoimi pastami warzywnymi :)

      Usuń