Hummus z czerwonej soczewicy z kminkiem
23:47
S k ł a d n i k i: (dla 2-3 osób)
soczewicę namaczamy na noc w wodzie, gotujemy. moja sama zamieniła się w pastę, jeśli wasza nie, to miksujecie ;). dodajemy pastę tahini, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, kminek, pieprz i sól, dokładnie mieszamy. polewamy z wierzchu oliwą, posypujemy kminkiem i konsumujemy np z chlebem razowym lub chlebkami naan lub zdrowiej - z pokrojonymi w słupki warzywami ;)
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki pasty tahini
- 1 łyżeczka kminku
- 3 + 2 łyżki oliwy
- po szczypcie świeżo mielonego pieprzu i soli
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
soczewicę namaczamy na noc w wodzie, gotujemy. moja sama zamieniła się w pastę, jeśli wasza nie, to miksujecie ;). dodajemy pastę tahini, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, kminek, pieprz i sól, dokładnie mieszamy. polewamy z wierzchu oliwą, posypujemy kminkiem i konsumujemy np z chlebem razowym lub chlebkami naan lub zdrowiej - z pokrojonymi w słupki warzywami ;)
0 komentarze