Pasta z papryki i oliwek

03:02

  S k ł a d n i k i:

- 1 czerwona papryka
- 1 saszetka zielonych oliwek
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 plasterki papryczki jalapeno z zalewy (można zastąpić chili)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- kilka łyżek oleju od suszonych pomidorów
- sól, pieprz, słodka papryka, bazylia

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

Paprykę kroimy w paski, podsmażamy na odrobinie oliwy przyprawiając solą, pieprzem i papryką. Gdy jest już miękka i aromatyczna miksujemy ją razem z oliwkami, czosnkiem, suszonymi pomidorami, oliwą z oliwek, olejem od suszonych pomidorów i przyprawami. Soli można już nie dodawać ze względu na słoność oliwek. Najlepiej jest cały czas próbować i regulować konsystencję oliwą a smak przyprawami. 
Podajemy do kanapek, pyszna także z grissini i z makaronem :)

podobne posty

2 komentarze

  1. Oliwki i suszone pomidory to moje smaki, ta pasta musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak z grissini smakuje naprawdę wyśmienicie :)

      Usuń