Pasta z papryki i oliwek
03:02
S k ł a d n i k i:
- 1 czerwona papryka
- 1 saszetka zielonych oliwek
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 plasterki papryczki jalapeno z zalewy (można zastąpić chili)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- kilka łyżek oleju od suszonych pomidorów
- sól, pieprz, słodka papryka, bazylia
S p o s ó b p r z y
g o t o w a n i a:
Paprykę kroimy w
paski, podsmażamy na odrobinie oliwy przyprawiając solą, pieprzem i papryką.
Gdy jest już miękka i aromatyczna miksujemy ją razem z oliwkami, czosnkiem,
suszonymi pomidorami, oliwą z oliwek, olejem od suszonych pomidorów i
przyprawami. Soli można już nie dodawać ze względu na słoność oliwek. Najlepiej
jest cały czas próbować i regulować konsystencję oliwą a smak
przyprawami.
Podajemy do
kanapek, pyszna także z grissini i z makaronem :)
2 komentarze
Oliwki i suszone pomidory to moje smaki, ta pasta musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńTak z grissini smakuje naprawdę wyśmienicie :)
Usuń