Razowe podpłomyki z kminkiem

01:32

S k ł a d n i k i:(dla 2 osób)

- po 3 czubate łyżki mąki razowej i pszennej
- 3 łyżki oliwy
- około 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody
- kminek, sól
- serek do smarowania, dymka, kolendra

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

Wsypujemy mąki do miski, dolewamy oliwę i przyprawy, mieszamy, następnie stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto, na razie łyżką. Kiedy uznamy, że konsystencja jest ok (tak jak na makaron), zagniatamy ciasto ręką. Formujemy kulę, tniemy ją na 16 części, każdą z nich rozwałkowujemy podsypując mąką na cieniutkie placuszki. Im cieńsze, tym więcej bąbelków będą miały podpłomyki ;) Układamy je na suchej rozgrzanej patelni, pieczemy aż się zrumienią.
Podawać je można właściwie ze wszystkim, ja posmarowałam serkiem i posypałam świeżą dymką i kolendrą :)
Smacznego!

podobne posty

2 komentarze

  1. Muszę powiedzieć, że wyszły bardzo przyjemne chapati :) Tak w Indiach nazywają takie właśnie podpłomyki :)

    OdpowiedzUsuń