Razowe podpłomyki z kminkiem
01:32- po 3 czubate łyżki mąki razowej i pszennej
- 3 łyżki oliwy
- około 1/3
szklanki bardzo ciepłej wody
- kminek, sól
- serek do
smarowania, dymka, kolendra
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Wsypujemy mąki do
miski, dolewamy oliwę i przyprawy, mieszamy, następnie stopniowo dolewamy wodę
i wyrabiamy ciasto, na razie łyżką. Kiedy uznamy, że konsystencja jest ok (tak
jak na makaron), zagniatamy ciasto ręką. Formujemy kulę, tniemy ją na 16
części, każdą z nich rozwałkowujemy podsypując mąką na cieniutkie placuszki. Im
cieńsze, tym więcej bąbelków będą miały podpłomyki ;) Układamy je na suchej
rozgrzanej patelni, pieczemy aż się zrumienią.
Podawać je można
właściwie ze wszystkim, ja posmarowałam serkiem i posypałam świeżą dymką i
kolendrą :)
Smacznego!
2 komentarze
Muszę powiedzieć, że wyszły bardzo przyjemne chapati :) Tak w Indiach nazywają takie właśnie podpłomyki :)
OdpowiedzUsuńaaa dobrze wiedzieć ;))
Usuń