Naleśniki razowe z kaszą gryczaną i serowym sosem

07:25

S k ł a d n i k i: (na 3 osoby)

Naleśniki:
- po 4 łyżki mąki pszennej i razowej
- 2 małe jajka
- woda
- oliwa, sól

Farsz:
- 100 g kaszy gryczanej
- 0,5 kg  pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 100 g żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa

Sos:
 -100 g żółtego sera
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki mleka
- sól, świeżo mielony pieprz

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

Smażymy naleśniki z podanych składników.
Farsz przygotowujemy wg przepisu z linku poniżej: 
http://gochagotuje.blogspot.com/2014/03/cukinie-nadziewane-kasza-gryczana-z.html.
Na naleśnik kładziemy czubatą łyżkę farszu, zawijamy w rulonik, smażymy na odrobinie oliwy.
W tym czasie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy do niego łyżkę mąki, roztrzepujemy żeby nie zrobiły się grudki, dolewamy mleko i dosypujemy starty żółty ser, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty możemy dodać odrobinę wody.
Naleśniczki wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy posiekaną natką i świeżo mielonym pieprzem.
Yummy!!
Zainspiruj się kaszą! II edycja

podobne posty

0 komentarze