Cukinie nadziewane kaszą gryczaną z pieczarkami i natką pietruszki
06:44
S k
ł a d n i k i: (na 2 osoby)
- 2 cukinie
- 2 cukinie
- 100 g kaszy
gryczanej
- 0,5 kg
pieczarek
- 1 czerwona
cebula
- 100 g żółtego
sera
- pęczek natki
pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Gotujemy kaszę,
cukinię wydrążamy. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy pokrojone na średnie
kawałki pieczarki, zdejmujemy, podsmażamy cebulkę, zdejmujemy, podsmażamy to,
co wyjęliśmy z cukinii ;) (o ile jest młoda i nie ma dużych pestek i gumiastego
miąższu).
Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni, wydrążone cukinie nadziewamy farszem - kasza,
pieczarki, cukinia, cebula, ser żółty starty na średnich oczkach, posiekana
natka, doprawione solą i pieprzem. Nadziane cukinie układamy na blaszce,
skrapiamy oliwą, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. po 40 minutach
zdejmujemy folię, po kolejnych 10 wyłączamy piekarnik, zostawiamy je jeszcze na
10 minut, po tym czasie konsumujemy ;)
Cukinia jest
mięciutka, rozpływa się w ustach :)
0 komentarze