Cukinie nadziewane kaszą gryczaną z pieczarkami i natką pietruszki

06:44

S k ł a d n i k i: (na 2 osoby)

- 2 cukinie
- 100 g kaszy gryczanej
- 0,5 kg pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 100 g żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

Gotujemy kaszę, cukinię wydrążamy. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy pokrojone na średnie kawałki pieczarki, zdejmujemy, podsmażamy cebulkę, zdejmujemy, podsmażamy to, co wyjęliśmy z cukinii ;) (o ile jest młoda i nie ma dużych pestek i gumiastego miąższu).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wydrążone cukinie nadziewamy farszem - kasza, pieczarki, cukinia, cebula, ser żółty starty na średnich oczkach, posiekana natka, doprawione solą i pieprzem. Nadziane cukinie układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. po 40 minutach zdejmujemy folię, po kolejnych 10 wyłączamy piekarnik, zostawiamy je jeszcze na 10 minut, po tym czasie konsumujemy ;)
Cukinia jest mięciutka, rozpływa się w ustach :)
Zainspiruj się kaszą! II edycja

podobne posty

0 komentarze