Risotto ze szpinakiem i kurczakiem
06:18- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 0,5 piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 1-1,5 litra bulionu
- 1 łyżeczka sól
- kilka łyżek tartego parmezanu (u mnie Grana Padano)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Gotujemy bulion na włoszczyźnie i oczyszczonej piersi kurczaka. W drugim garnuszku podsmażamy na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą. Gdy szpinak "zredukuje się" wyjmujemy go na miseczkę, do tego samego garnka wlewamy chlust oliwy i wsypujemy ryż arborio, smażymy go chwilę aż się zeszkli, następnie dodajemy 2 szklanki bulionu i gotujemy. Gdy ryż wypije bulion, dolewamy kolejną porcję i tak aż do chwili, kiedy ryż będzie al dente. Wtedy do ryżu dodajemy szpinak, pokrojoną w kawałeczki ugotowaną pierś z kurczaka i dosypujemy 3 łyżki tartego sera. Całość mieszamy, gotujemy jeszcze dwie minutki i wykładamy na talerz. Posypujemy na wierzchu odrobiną sera i konsumujemy :)
PS. Po ugotowaniu risotto dowiedziałam się, że powinno być mniej
gęste, więc następnym razem na pewno wezmę pod uwagę te wskazówki.
0 komentarze