Śledzie pod pierzynką
06:16Składniki:
- 8 filetów śledziowych a la Matjas
- kilka łyżek majonezu
- por
- czerwona cebula
- 3 jajka
- kawałek żółtego sera (około 30 dkg)
Sposób przygotowania:
Salaterki smarujemy dość grubą warstwą majonezu (jak na zdjęciu), układamy na nim śledzie pokrojone w średniej wielkości kawałki. Pora kroimy w cienkie półtalarki, cebulę w "piórka", mieszamy je razem i posypujemy nimi śledzie. Jajka ścieramy na średnich oczkach, ser na grubych, mieszamy ze sobą jajka połowę sera i tyle majonezu żeby nam się dobrze wymieszało (2-3 łyżki). Przygotowaną masę wykładamy na pora z cebulą, wierzch posypujemy resztą startego sera.
Wstawiamy na noc do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Innspired by katjusza (http://www.mojegotowanie.pl/swieta/sledzie_pod_pierzynka)
Smacznego :))
0 komentarze