Gnocchi ze szpinakiem
08:06- 1 kg ziemniaków
- 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 1 szklanka mąki + kilka łyżek
- 2 jajka
- 5-6 ząbków czosnku
- tarty ser Grana Padano
- masło
- oliwa
- sól, pieprz
- sól, pieprz
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, zostawiamy do ostygnięcia. Szpinak rozmrażamy, można go podgrzać na patelni (w ten sposób odparujemy wodę) i dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kilka łyżek tartego sera, 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i mąkę (najpierw szklankę, potem stopniowo jak zagniatamy, wsypujemy jej tyle, ile potrzebuje ciasto - musi być miękkie, ale nie może się kleić ;)).
Następnie bierzemy kawałek ciasta, podsypujemy
mąką i formujemy z niego wałeczek, który kroimy na kluseczki - wyszły mi trochę
duże jak na gnocchi, w sumie to takie bardziej kopytka, ale wierzę, że
następnym razem będzie lepiej ;)
Gnocchi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody,
wyjmujemy siteczkiem minutkę, dwie po wypłynięciu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem oraz 2-3
ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, tą miksturą polewamy kluseczki,
posypujemy serem.
Są dość pracochłonne, ale warto!
1 komentarze
Zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuń