Sałatka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą
02:23Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- ćwierć kg wędzonego boczku
- ćwierć kg kiełbasy podwawelskiej
- 3 cebule
- 2 łyżki śmietany 18%
- łyżka majonezu
- łyżka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo, studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półtalarki i smażymy aż wytopi się tłuszcz. Na wytopionym tłuszczu smażymy pokrojoną dość drobno cebulkę aż się zrumieni. Gdy wszystkie składniki są już zimne mieszamy je ze sobą dodając śmietanę, majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem.
Wiem, że nie wygląda ładnie i że jest dość ciężka i kaloryczna, ale jest pyszna!!
Smacznego :)
0 komentarze