Zupa szczawiowa
10:00Składniki:
- szczaw
- ziemniaki
- śmietana
- kostka rosołowa
- jajka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w dużej ilości wody (tyle wody, ile chcemy zupy ;)) z kostką rosołową.
Kiedy ziemniaki zrobią się miękkie dokładamy posiekany świeży szczaw i gotujemy jeszcze parę minut, zaprawiamy śmietaną (u mnie 18%).
Ja dodaję jedną kostkę na duży garnek zupy, ale za to dosypuję trochę soli.
Pewnie powinnam sama ugotować bulion, ale szczerze mówiąc jestem na to zbyt leniwa ;)
Ważne jest żeby dodać szczaw dopiero jak ziemniaki będą już miękkie, w przeciwnym razie nie ugotują się.
Druga ważną rzeczą jest dodawanie śmietany. Otóż należy wlać trochę zupy do kubeczka ze śmietaną i dobrze roztrzepać, następnie wlać tą miksturę do zupy, nigdy nie odwrotnie, bo zrobią nam się grudki.
Na wierzchu kładziemy ugotowane na twardo jajko.
Smacznego!
0 komentarze