Mini pizze z zielonym pesto i czarnymi oliwkami
05:59Składniki:
- zielone pesto
- czarne oliwki
- żółty ser
- świeżo mielony kolorowy pieprz
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- po łyżeczce cukru i soli morskiej
- 1,5 dag świeżych drożdży
- 200 ml letniej wody
Sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z wodą i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie mieszamy mąkę z solą, dolewamy drożdże i oliwę, wyrabiamy gładkie ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto zwiększy objętość ponownie je wygniatamy, następnie formujemy placuszki, układamy na blaszce skropionej oliwą i nakłuwamy widelcem.
Smarujemy placek zielonym pesto, posypujemy oliwkami i startym żółtym serem, doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut.
Aromatyczne mini pizze gotowe!!
0 komentarze