Mini pizze z zielonym pesto i czarnymi oliwkami

05:59


Składniki:

- zielone pesto

- czarne oliwki
- żółty ser
- świeżo mielony kolorowy pieprz

Ciasto:

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- po łyżeczce cukru i soli morskiej
- 1,5 dag świeżych drożdży
- 200 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z wodą i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie mieszamy mąkę z solą, dolewamy drożdże i oliwę, wyrabiamy gładkie ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto zwiększy objętość ponownie je wygniatamy, następnie formujemy placuszki, układamy na blaszce skropionej oliwą i nakłuwamy widelcem.

Smarujemy placek zielonym pesto, posypujemy oliwkami i startym żółtym serem, doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut.

Aromatyczne mini pizze gotowe!!

podobne posty

0 komentarze