Kwiaty cukinii w cieście
06:07- kwiaty cukinii
- ricotta
- szpinak baby
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Ciasto:
- szklanka mąki
- jajko
- woda
- sól
Sposób przygotowania:
Kwiaty cukinii delikatnie płuczemy, kładziemy na ściereczce żeby wyschły, wycinamy ze środka pręcik i delikatnie nadziewamy ricottą zmieszaną z posiekanymi liśćmi szpinaku baby, pieprzem i solą. Ciężko jest to zrobić łyżką, najlepiej byłoby użyć szprycy, ale jakoś dałam radę ;)
Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe, trochę gęstsze niż na naleśniki, zanurzamy nadziane kwiaty w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu po minucie z każdej strony. Małe cukinie, które odcięliśmy od kwiatów przekrawamy na pół i też obtaczamy w cieście i smażymy.
Po wyjęciu z tłuszczu osączamy na ręczniku papierowym lub pergaminie.
Pyszne i efektowne!
0 komentarze