Minipizze rozmaitości

09:47

 S k ł a d n i k i: (dla 3 osób)

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml ciepłej wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- składniki - dowolne, u mnie;
- 1 kula mozzarelli
- 1 opakowanie sera camembert
- 2 plastry sera typu rokpol
- 1 pomidor
- duża garść czarnych oliwek
- 1 czerwona cebula
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- 1 garść rukoli

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sól i cukier. do miski wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę, dodajemy do tego drożdżowy płyn i zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. przygotowujemy sos z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw, konsystencję regulujemy wodą. formujemy 4 placki, smarujemy je sosem i układamy składniki (pełna dowolność), u mnie wyglądają następująco:
1: mozzarella, camembert, rokpol
2: mozzarella, pomidor, oliwki, cebula
3: mozzarella, suszone pomidory, oliwki, cebula
4: camembert, oliwki, cebula
pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na upieczone rzucamy rukolę, konsumujemy :)

podobne posty

0 komentarze